Bilgisayar destekli çeviri (BDÇ) araçları çevirmenlerin “elinden tutan” ve daha etkili çalışmalarını sağlayan teknolojik yazılımlardır. Her geçen yıl yeni bir sürümü çıkan çeşitli BDÇ araçları birçok özellik sunsa da aslında hepsinin temelinde aynı kavramlar yatar; tutarlı çeviri, zaman tasarrufu ve çevirmen veriminin artması. Bu kavramları iyileştirmek üzerine tasarlanan bu yazılımlar sundukları ilave özellikler, eklentiler veya ayrıcalıklar ile birbirinden ayrılır ve ücretlendirme şemaları da sundukları ek hizmetlere göre belirlenir.
Çevirmenlerin vazgeçilmezi olan bu araçlar artık bazı üniversitelerin müfredatlarında da kendine sıklıkla yer buluyor. Sektöre ilk adım attığında BDÇ’nin özüne aşina olmayan genç mezunlar geçmişte sektör ve akademi arasındaki kopukluktan dolayı çok zorluklar çekti. Akademi artık sektörü eskiye nazaran biraz daha yakın bir şekilde izliyor ve üniversitelerin müfredatları da sektörün ihtiyaçları doğrultusunda şekilleniyor.
Ancak burada üstüne değinilmesi gereken bir başka konu ise bu BDÇ araçlarının fahiş fiyatları. Yeni mezun olan çiçeği burnunda bir çevirmen için zaten pahalı olan bu araçların lisansları, ülkemizde son zamanlarda artan kur farkından dolayı iyice ulaşılamaz oldu.
Bu bağlamda biliyoruz ki sektöre “Merhaba!” demek isteyen genç çevirmenler bu fiyatları görünce anında “Güle güle!” diyor ve doğal olarak pes ediyorlar. Ancak bu, aşılabilir bir etken ve bunlar genç çevirmenleri asla yıldırmamalı. Çünkü bu pahalı araçların yanı sıra BDÇ araçlarının özündeki mantığı ve kullanımını kavrayabileceğiniz birçok çevrimiçi ve masaüstü BDÇ aracı mevcut. Bu araçlardan faydalanarak kendinize yatırım yapmak ise sizin elinizde. Sizler için seçtiğimiz ve ücretsiz olan 5 BDÇ aracını aşağıda sizlere sunuyoruz.
1- Matecat
Sektörde hakim olan bulut tabanlı yazılımlardan biri olan Matecat
oldukça kullanışlı bir ara yüze sahip ve kullanıcı dostu bir sistem sunuyor.
Tarayıcı üzerinden kullanabileceğiniz Matecat’te dosyalarınızı yükleyebilir
ve hatta Translated üzerinden TM eşleşmeleri bile alabilirsiniz.
2- OmegaT
Sektördeki eski BDÇ araçlarından biri olan OmegaT diğer ücretsiz araçlara göre biraz daha ağır ve demode bir ara yüz sunsa da bir çevirmenin ihtiyacı olabilecek her şeyi bu platformda ücretsiz bulabilirsiniz. Neredeyse SDL Trados ve memoQ’nun lisanslı kullanıcılar sunduğu birçok özelliği deneyimleyebilir ve BDÇ araçlarının özündeki mantığı Youtube üzerinden erişebileceğiniz gerekli eğitim videoları ile öğrenebilirsiniz. Çeviri maceranıza başlamak için ideal bir tercih olabilir.
3- Wordfast Anywhere
Wordfast Anywhere aslında Wordfast Classic ve Pro’nun çevrimiçi versiyonudur ve bir tarayıcı üzerinden çalışır. Farklı kullanıcıların bir çeviri projesinde yardımlaşabildikleri ve beraber çalışabildikleri bir platform sunan Wordfast Anywhere kariyerine serbest zamanlı çevirmen olarak adım atmaya hazırlananlar için kısa süreli güzel bir başlangıç sağlayabilir.
Bonus: Smartcat
Sektöre önce BDÇ aracı olarak tanıtılan ancak kısa süre sonra tüm yönetim sistemini değiştiren Smartcat serbest zamanlı çevirmenler ile dil hizmetine ihtiyaç duyan müşterileri bir araya getiren bir platform haline geldi.
Tüm bunlara ek olarak üye çevirmenlerden herhangi bir ücret talep etmeyen Smartcat ayrıca kullanışlı bir BDÇ aracı olarak da hizmet veriyor.
Terim sözlükleri ve ÇH (çeviri hafızası) oluşturabilir ve bu dil kaynaklarınızı Smartcat ile kolayca yönetebilirsiniz.